Yritykset ovat isojen muutosten keskellä, kun palvelut digitalisoituvat, kilpailu globalisoituu ja tietoa on jatkuvasti enemmän tarjolla. Muutokseen tarvittava työkalupakki avataan huomenna torstaina Vapan aamiaistilaisuudessa.

Huomenaamuna torstaina Helsingin kattojen yllä nautitaan aamiaista kaikille ajankohtaisen teeman äärellä. Vapa Median aamiaistilaisuuden teema on Työkaluja muutokseen digitalisoituvassa maailmassa. Tämänkertainen tilaisuus on jo loppuunvarattu, mutta keskustelua voi seurata Twitterissä hashtagilla #vapamedia.

Yksi aamiaistilaisuuden puhujista on yritysten muutosvaiheessa operoivan johdon konsulttiyritys BroadScopen johtava asiantuntija Jukka Korhonen. Korhonen paljasti jo etukäteen, miksi muutos on nyt jatkuvasti tapetilla:

“Yhteiskuntarakenteiden muutos sekä digitalisaatio vaikuttavat jokaiseen. Kaikille ei ole helppoa suhtautua siihen, että automaatio ottaa vastuulleen toistuvat työtehtävät.”

Muutoksen helpottamiseen ei ole Korhosen mukaan yhtä taikakaavaa, mutta muutaman vinkin avulla prosessi sujuvoituu huomattavasti:

  1. Resilienssi, eli stressinsietokyky on muutoksen hetkellä erityisellä koetuksella. Muutosta ajamaan kannattaa valjastaa korkean resilienssin työntekijöitä.

    “Asenne näyttelee tässä isoa roolia – kun suhtautuminen muutokseen on myönteinen, resilienssi kasvaa ja päinvastoin.”
  2. Muutoksen keskellä vaaditaan uudenlaista johtamista. On selvää, että vastahankaan muutokseen suhtautuvan johtajan asenne heijastelee myös henkilöstöön. Korhonen korostaa, että johtajan tulee olla kuin sherpa Himalajalla:

    “Sherpa on tottunut kantamaan taakkaa ja kulkemaan ohuessa ilma-alassa, eli toimimaan vähällä tiedolla. Sherpa selviytyy itse, mutta haluaa pitää huolta myös muista vaeltajista.”
  3. Suunnitellun ja tehokkaan viestinnän merkitystä muutoksen keskellä ei saa aliarvioida. Korhonen korostaa, että äänensävyllä on merkitystä:

    “Muutoksesta tulee kyetä viestimään sisäisesti hyötyjen, ei uhkien kautta.”

 

Kirjoittaja Janne Simojoki on Vapan markkinointikoordinaattori, joka uskoo, että digitalisaation tuomasta muutoksesta löytyy valtavasti uusia mahdollisuuksia. Puhutaan huomenna lisää hashtagilla #vapamedia.