Ennustettavan ja etukäteen pitkälle suunnitellun markkinoinnin aika alkaa olla ohi. Nyt puhutaan ketterästä markkinoinnista. Mutta mitä se oikeastaan on?

Yksi tämän hetken kiehtovimmista markkinoinnin suuntauksista on saanut suuren huomion lisäksi monta lempinimeä. Ketterä markkinointi, scrum markkinoinnissa, lean-markkinointi tai jopa markkinoinnin growth hacking – kaikilla näillä käsitteillä tarkoitetaan yhtä ja samaa asiaa: ketterällä periaatteella toteutuvaa markkinointiviestintää. Selkeyden vuoksi käytämme tässä blogisarjassa ilmiöstä käsitettä ketterä markkinointi.

Mistä ketterässä markkinoinnissa on kyse?

Ketterän markkinoinnin tavoitteena on löytää uudenlaisia ratkaisuja moderneihin markkinoinnin haasteisiin. Sen lähtökohtana on pitkien, jopa kuukausia kestävien suunnittelun ja tuotannon prosessien ja vakiintuneiden, mutta usein tehottomien käytäntöjen haastaminen.

Ketterä markkinointi on siis suuntaus, jossa etsitään uusia ja tehokkaita tapoja ratkaista markkinoinnin haasteita. Erityisen kiehtovaa se on eteenpäin nojaaville markkinoijille.

Parhaimmillaan ketterä markkinointi haastaa koko organisaation pohtimaan kriittisesti sitä, miten markkinointiviestintä kannattaa tulevaisuudessa organisoida. Minkälaista osaamista siinä oikeasti tarvitaan, ja miten vaikkapa myynti, markkinointi, HR ja IT voivat kaikki uusin tavoin hyötyä markkinoinnista – ja myös osallistua sen suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Ihmisten tarve viestiä toistensa kanssa ei ole katoamassa

Ainoastaan sen tapa on muuttunut ja muuttuu jatkuvasti. Digitaalinen kehitys – Internet, median demokratisoituminen ja digitaalisen median kulutuksen jatkuva kasvu – on avannut tilanteen, jossa markkinointiviestintää täytyy ravistella ja mukauttaa vuosikymmeniä (Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa jopa vuosisatoja) vallinneista käytännöistä kohti uutta, digitaalisempaa ja kaoottisempaa maailmaa.

Jopa mainostoimistojen klassikko Ogilvy, joka uudisti brändinsä aivan äskettäin, toteaa ydinviestissään muutoksen tarpeen johtuvan siitä, että maailma on nykyisin “fragmentoitunut, kaoottinen ja jopa epäennustettava”.

Tämä suuntaus näkyy myös sisältömarkkinointiguru Joe Pulizzin uusimmassa kirjassa Killing Marketing, jossa sisältömarkkinointiajattelu on viety jo askeleen pidemmälle. Pulizzin mukaan vanha tapa markkinoida on kuolevaa kansanperinnettä ja brändien kannattaa muuttua nyt, kun se vielä on mahdollista tehdä omaehtoisesti. Pian se nimittäin on pakollista.

Perinteisen median kulta-aikaan, jolloin mainosmateriaalien deadlinet ja kampanjoiden päivämäärät oli helppo raapustaa kalenteriin jopa kuukausia etukäteen, ei ole enää paluuta. Perinteisellä medialla – kuten tv:llä, printillä ja radiolla – on toki edelleen paikkansa, mutta sekin pirstaloituu, digitalisoituu ja käy päivä päivältä lähemmäs digitaalisia kanavia.

Ennustettavasta ja etukäteen pitkälle suunnitellusta markkinoinnista tullaan siirtymään huomattavasti dynaamisempaan ketterään markkinointiin. Juuri tästä tulemme puhumaan blogisarjassamme useamman kirjoituksen verran.

 

Minkälaisia kokemuksia sinulla on ketterästä markkinoinnista? Entä onko jotain, mistä haluaisit erityisesti lukea tulevissa kirjoituksissa?

 

Psst. Luitko jo aiemmin ilmestyneen jutun siitä, miksi ketterästä markkinoinnin sprinttimallista tulisi olla kiinnostunut juuri nyt?