Jos haluat päälliköksi, ala päälliköidä!” Näin on loihinut lausuman eräs asiakkaani. Talletin viisaat sanat sydämeeni välittömästi, sillä näinhän se on – niin muuttuvassa työelämässä kuin arjessa muutenkin.

Hektisessä länsimaisessa elämässämme meillä on enemmän vapauksia kuin koskaan tehdä asioita omalla tavallamme, mutta teemme silti varsin vähän ratkaisuja itsenäisesti. On liian helppoa tuudittautua valmiisiin sääntöihin, valtavirran näkemyksiin, arjen vaatimuksiin ja esimiehen tai puolison toiveisiin. Asia ei tietenkään ole täysin mustavalkoinen, sillä ei aina voi eikä saa olla itsekäs tai ainoastaan omaa polkuaan tallaava yksinäinen susi. Joskus työelämässä kaipaisin kuitenkin reipasta niskalenkkiä ihan vain ihmisestä itsestään, ilman selityksiä.

Päälliköinti kiinnostaa monia, ja uralla etenemisen kannalta titteli tuntuu tärkeältä. Niillä on toki oma paikkansa urapolun rakentamisessa ja työntekijöiden motivoimisessa, sitä ei pidä väheksyä. Erityisesti hierarkisissa organisaatioissa tittelien ja päälliköinnin merkitys korostuu, mutta tiedän hyvin, että on olemassa myös sellaisia työpaikkoja, joissa kaikki päälliköinti ei ole todellakaan itsestä kiinni. Uskon silti, että yksilöllä on ymmärrettyä enemmän valtaa, ympäristöstä riippumatta. Tai ainakin olen sitä mieltä, että vallan rajaa voisi vähän testata. Voisin jaaritella pitkät pätkät tuotannollisesta tehokkuudesta ja kilpailukyvyn kasvattamisesta, mutta tällä kirjoituksella haluan nostaa esiin positiivisen mahdollisuuden ilosanomaa yksilölle. Voisiko olla, että jokainen voi vaikuttaa omaan työhönsä enemmän kuin uskomme tai olemme uskaltaneet kokeilla?

Päälliköinnin perusteet

Mitä siis tarkoittaa se, että aletaan päälliköidä? Se tarkoittaa sekä lupaa että vastuuta toimia. Lupaa siinä mielessä, että yhteinen luottamus oman työn johtamisesta tulisi olla olemassa johdon ja työntekijöiden välillä. Vastuuta siinä mielessä, että kun yksilö päättää alkaa päälliköidä omaa työtään, hän myös kantaa vastuun siitä, mitä tekee. Uskon ja tiedän, että esteitä voi tällaiselle ajattelulle tulla vastaan. Totuus kuitenkin on, että on olemassa oikeita esteitä ja esteitä, jotka ovat lähinnä omia kauhufantasioitamme, omia päänsisäisiä spekulaatioitamme.

Hyvin usein suurin este muutokselle olemme me itse. On mahdollista, ettei mitään muuta estettä vahvalle itsensäjohtamiselle tai päälliköimiselle ole kuin se, että emme itse uskalla nostaa asiaa pöydälle ja avoimesti esille, sille kuuluisalle framille. Rohkeutta, ihmiset, rohkeutta!

Voittava tiimi rakentuu päälliköivistä yksilöistä

Tulevaisuuden työelämätaidot ja muuttuva työelämä ovat nyt tapetilla. Syystäkin, sillä siinä missä ne tarjoavat uusia mahdollisuuksia, ne haastavat ja pakottavat uusiin toimintatapoihin. Yksi ratkaisu tilanteeseen on tiimiäly: kokoelma jo olemassa olevia, tiimin yksilöistä itsestään lähtöisin olevia taitoja, joita jokainen tiimin jäsen voi kehittää itse itsessään. Kun puhutaan organisaatioiden toimivuuden kilpailukyvyn ylläpitämisestä ja edistämisestä muutospaineiden keskellä, on sanomattakin selvää, että asialla on merkittävä.

Yksilölle tiimiäly on olennainen osa mielekästä urapolun rakentamista. Ennen kaikkea tiimiäly on kuitenkin asennetta. Se on uudenlainen tapa ajatella työelämästä ja työn tekemisestä. Se on pokkaa, jolla alamme päälliköimään, kun tunnistamme omat vahvuutemme päällikkönä ja jaamme motivaation sen toteuttamiseksi. Samaan aikaan se on pokkaa olla päälliköimättä, jos tunnistaa sen itselleen oikeaksi suunnaksi. Tiimiäly on asennetta “ottaa homma haltuun” itsenäisesti. Ja asenne, sehän lopulta ratkaisee ja on kiinni omasta itsestä.

Kaikkea ympärillä tapahtuvaa et voi muuttaa, mutta itseäsi voit. Niin se vain menee. Tähän liittyen tuli mieleeni Kari Hotakaisen lausumat viisaat sanat taannoisessa Pitääkö olla huolissaan -ohjelman lähetyksessä: “Kun kaikki muuttuu kuitenkin, anna itsellesi itsesi.” 

 

Satu Irisvik, Advisor, valmentaja

Satu työskentelee Vapalla advisorina tiimiälyn, vuorovaikutuksen ja viestinnän parissa sekä vastaa Vapan valmennuksista. Hän uskoo rakentavaan vuorovaikutukseen ja ihmisiin, silloinkin kun muut ovat lakanneet jo uskomasta.

 

 

Tämä kirjoitus on ensimmäinen osa Vapan Tiimiäly-blogisarjaa.

Me Vapalla uskomme siihen, että tiimiäly tuo elinvoimaa, kasvua ja kilpailukykyä suomalaisiin yrityksiin. Organisaatiot painivat moniongelmaisten haasteiden parissa, kun työelämä muuttuu radikaalisti ja nopeasti. Haasteiden keskellä tiimit ovat yrityksille ainutlaatuisia voimavaroja ja mahdollistajia matkalla kohti menestystä, ja juuri sen takia niihin pitää ymmärtää panostaa. Itseohjautuvat tiimit sietävät epävarmuutta ja muutosta paremmin, kykenevät luovaan ongelmanratkaisuun ja tunnistavat heikkoudet sekä vahvuudet muuttuvassa työelämässä. Tiimiäly on uusi tapa ajatella asioita ja ratkaista ongelmia. Se on tulevaisuuden työelämän menestyksen mahdollistaja. 

Miten hyvin tiimiälyssä piilevä potentiaali hyödynnetään ympärilläsi? Seuraa tätä blogisarjaa sekä Tiimiäly-hankkeen etenemistä, ja tule rakentamaan kanssamme elinvoimaista työelämän tulevaisuutta.