Rasistinen feikkiuutissivusto, Yle Kioskin ylilyönti ja Obama lukemassa ilkeitä twiittejä. Poimimme maaliskuulta kolme viraalitapausta, jotka koettelevat verkkojulkaisemisen rajoja.

1. Mitä Vittua??!! –sivusto

”MV-tutkii: Näin puolustaudut Somali-raiskaajalta ja muiltakin”

”Kantasuomalaistytön raiskaajia ihaillaan musliminuorten FB-sivuilla!!”

”Project Blue Book: USA:n Ilmavoimien UFO-asiakirjat Julki!!”

Muun muassa näillä otsikoilla Mitä Vittua??!! –sivusto nousi viikon 12 Oindex-listauksessa Suomen kolmanneksi suosituimmaksi sivustoksi. Listauksen mukaan sivustolla vieraili kyseisellä viikolla yli 400 000 yksittäistä kävijää.

Mitä Vittua??!! eli MV on niin sanottu feikkiuutissivusto: se julkaisee faktaa, huuhaata ja salaliittoteorioita sekoittavia artikkeleita, joista useimmissa ei ole kirjoittajan nimeä tai minkäänlaisia lähdeviitteitä. Sitä ei voi vaatia noudattamaan Journalistin ohjeita, ja silti tuhannet ihmiset etsivät tietoa sensaationhakuiselta uutissivustolta. Viime viikkoina sivusto on kasvattanut kävijämääräänsä räjähdysmäisesti yhdistämällä nimiä ja muita yksityiskohtia Tapanilan joukkoraiskaukseen. Sivuston luetuimpiin artikkeleihin kuuluvat kuvapitoiset selostukset pedofiileista.

Mitä Vittua??!! perustelee toimintaansa avoimuudella: se kertoo sen, mistä muu media vaikenee. Viestinnän professori Hannu Nieminen Helsingin yliopistosta ei näe ilmiössä mitään hyvää. Hän painottaa, että on moraalisesti hyvin arveluttavaa leimata rikoksen tekijöitä julkisesti.

– Kansalaisaktivismi muuttuu helposti juuri tällaiseksi noitavainoksi. Tuomitulla pitäisi olla valmiudet jatkaa tavallista elämää sen jälkeen, kun hän on kärsinyt rangaistuksensa. Tämänkaltaiset sivustot voivat tehdä sen mahdottomaksi. Lisäksi ne aiheuttavat kärsimystä lähipiirille.

Ylen Kuningaskuluttaja uutisoi viime viikolla, että MV-sivuston ylläpitäjä astui maaliskuussa eteen julkisen ryöpytyksen seurauksena. Tiettävästi Barcelonassa asuva liikemies Ilja Janitskin käärii sivustollaan todennäköisesti mukavat mainostulot. Ylen mukaan hän on kommentoinut, että MV sai alkunsa pelkästä huumorista.

Nieminen kertoo, että periaatteessa sivuston ylläpitäjä on vastuullinen julkaistusta sisällöstä.

– Käytännössä loukkaavasta materiaalista tuskin joutuu vastuuseen. Korkeintaan siinä tapauksessa, että joku loukkaantuu nostaa syytteen. On vaikea arvioida, langetettaisiinko langetettaisiinko tuomiota siinäkään tapauksessa.

Rantanen pohtii, että MV-sivuston suosio voi kertoa paitsi lähdekritiikin puutteesta myös siitä, että Suomesta puuttuvat yleiset foorumit, joilla voisi käydä harkittua keskustelua yhteiskunnallisista aiheista.

– Suomen mediamarkkinoilla uutistarjonta on väistämättä mainstream-osastoa. Äärimmäiset mielipiteet eivät näy. Siksi joillekin voi tulla tarve etsiä tietoa ja ilmaista mielipiteensä vaihtoehtoisilla sivustoilla.

Nieminen toteaa, että MV-sivusto on kuitenkin ennen kaikkea sananvapauden törkeää väärinkäyttöä, jossa korostuvat yksittäiset mielipiteet ja keskustelua syntyy lähinnä samanmielisten välillä.

– Tämänkaltaiset ilmiöt herättävät tietenkin kysymyksen siitä, tarvittaisiinko lainsäädäntöön uusia pykäliä, joilla voitaisiin hillitä vihan lietsomista esimerkiksi blogeissa

2. Yle Kioskin piirroskuva

Kun lentokone syöksyi maahan Ranskan Alpeilla viime viikon tiistaina, Yle Kioski kertoi asiasta Instagram-sivullaan piirretyllä tietoiskulla. Kuvaan oli tyylitelty vuoret ja lentokone sekä käsin taiteiltua fonttia. Moni tuntui ajattelevan kuten tämä kommentoija Instagramissa:

”Mitä vittua nyt taas? 148 ihmistä on ehkä kuollut, ja asiasta kerrotaan söpöllä kuvalla, 11 hashtagilla ja hymiöillä.”

Näyttökuva 2015-03-31 kello 15.20.01

Kuva on kuvakaappaus Savon Sanomien sivuilta.

Raivostuneita kommentteja kuvan mauttomuudesta sateli ulkomailta asti. Yle Kioski poisti kuvan ja postasi tilalle uuden, yksinkertaisemman tietoiskun anteeksipyynnön kera.

Suomen Sarjakuvaseura Ry jakoi Facebook-sivullaan huomionarvoisen ajatuksen:

” Tässä on kiinnostavaa piirroskulttuurin kannalta se, tulkitaanko käsin piirretty kuva aina söpöksi ja ”hauskaksi”, vaikka tarkoitus olisi vilpittömästi välittää vakava viesti selkeällä tavalla.”

Tapaus opettaa ainakin sen, että Instagram on vielä niin uusi kanava välittää uutisia, että sekä tekijät että kokijat hakevat yhä sen rajoja.

3. Obama lukee ilkeitä twiittejä

Jenkit villiintyivät Jimmy Kimmel Live –talkshow’n videosta, joissa presidentti Obama lukee kameralle ilkeitä twiittejä itsestään. Hän lausuu asiallisesti esimerkiksi: ”Onko mitään keinoa, jolla voisimme lennättää Obaman jollekin golf-kentälle maailman toiselle puolelle ja vain jättää hänet sinne?”

Hittivideo synnytti myös kiusaamisen vastaisen kampanjan, jossa koululaiset lukevat kameralle kiusaajiensa twiittejä. Koskettava video tuo mieleen Lukiolaistenliiton viimevuotisen #kutsumua-kampanjan.

Kuva: Hernán Piñera /Lisenssi CC BY 2.0