7,5 tunnin työt kuudessa tunnissa

Jos sen voi tehdä kuudessa tunnissa, miksi käyttää enempää aikaa?

Aika itsessään ei tuota yritysmaailmassa arvoa. Se, mitä sillä tehdään, ja ennen kaikkea, miten toimitaan, on merkityksellistä. Tammikuussa 2021 Vapasta tuli työelämälaboratorio, joka testasi kuuden tunnin työajan mahdollisuuksia ja rajoja kolmen kuukauden ajan.

Raportoimme avoimesti kokemuksista ja tuloksista tällä sivustolla ja somessa tunnisteella #6htyöpäivä. Täällä voit tutustua kokeilun valmisteluun, sen aikaisiin tunnelmiin ja johtopäätöksiin.

Kokeilun säännöt olivat yksinkertaiset:

  • Jokainen vapalainen noudatti kokeilun ajan kuuden tunnin työaikaa.
  • Vapautuneen ajan käytölle ei ollut reunaehtoja, vaan jokainen sai käyttää ylimääräisen ajan itselleen mieluisalla tavalla – harrastamalla, perheensä kanssa tai vaikka nukkumalla pidempään.
  • Kokeilumme oli ”lisää lisän päälle”, eli emme tinkineet sen takia palkasta tai muista eduista.

Mitä opimme kokeilusta?

  • Kuudessa tunnissa pystyy tekemään 7,5 tunnin työt.
  • Itselleen sopivimmat työskentelytavat löytyvät testaamalla. Kun töitä tekee mielekkäällä tavalla, on sekä aiempaa tyytyväisempi että tehokkaampi.
  • Kun aikaa on vähemmän, työtä suunnittelee, ennakoi ja priorisoi entistä paremmin. Sisäinen viestintämme parani ja roolitukset selkeytyivät.

Saimme poikkeusaikana toteutetusta kokeilusta korvaamattomia oppeja, mutta mitä seuraavaksi? On mahdollista, että kokeilu toistetaan myöhemmin, kunhan selviää, miten töitä poikkeusajan jälkeisessä maailmassa tehdään.

Työelämää uudistavin terveisin
vapalaiset