6h-kokeilussa on kyse jatkuvasta oppimisesta ja omien työtapojen tutkiskelusta. Vapalaiset jakavat kokeilulle omistetulla Slack-kanavalla vinkkejä tehokkaisiin työpäiviin. Kirjoitushetkellä oivalluksia on jo lähes 200, tässä niistä kuusi.

1. Palautuminen johtaa tehokkuuteen, tehokkuus palautumiseen

6h on osoittanut, että palautuminen ja tehokkuus todella ruokkivat toisiaan. Kun arkipäiviin mahtuu kunnolla aikaa palautua, työ ja vapaa-aika ovat paremmassa tasapainossa. Palautuneena on helpompi olla läsnä tärkeille ihmisille, voida paremmin, inspiroitua uudesta ja lopulta myös työskennellä tehokkaammin.

2. Opi tunnistamaan ajan tarve

Kokeilun alussa lähdimme innokkaasti napsimaan aikaa sisäisistä palavereista. Pian huomasimme, ettei tehokkuus aina tarkoita hommien hoitamista mahdollisimman lyhyessä ajassa. Tärkeämpää on tunnistaa, kuinka paljon aikaa on tarpeeksi, ja suhtautua aikaan aiempaa joustavammin. Mihin palavereihin varaamme tottumuksesta tunnin tarvetta sen enempää miettimättä? Mitkä asiat ratkeavat helpommin, jos pohdimme niitä yhdessä hiukan pidempään? Miksei palaverivaraus voisi olla 50 minuuttia? Ajan tarpeen oppii tunnistamaan testaamalla. 

3. Kerro, missä menet 

Meillä on vapaat kädet jakaa kuusi työtuntiamme pitkin päivää. Iltakukkujat aloittelevat päivänsä hiukan myöhemmin, aamuvirkut lopettavat ajoissa ja osa reippailee keskellä päivää. Ennen kokeilua mietitytti, kuluuko kallisarvoinen työaika työkaverin liikkeiden selvittelyyn ja molemmille sopivan palaveriajan etsimiseen. Tässä säntilliset kalenterimerkinnät ovat olleet hyödyksi. Merkitsemme päivittäisen työaikamme ja pitemmät tauot tai poissaolot kalenteriin kaikkien nähtäville. Myös Slackin statukset on otettu ahkeraan käyttöön. 

4. Älä tingi tauoista

Kuusi tuntia on yllättävän helppo tykittää yhteen putkeen. Ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista, että työtä tehostetaan taukojen kustannuksella ja ylimääräiset 1,5 tuntia kuluvat päivän kierrosten tasailuun. Vapalaiset ovat aktiivisesti muistuttaneet toisiaan taukojen merkityksestä ja vinkkailleet palauttavaa tekemistä työtehtävien lomaan. On testattu Pomodoroa, käyty happihyppelyillä, tanssittu hetki lempibiisin tahtiin, venytelty ja verrytelty ripustamalla pyykit. Taukojen karsiminen ei lisää tehokkuutta – testattu on!

5. Kilauta työkaverille

Luovassa työssä menee välillä umpisolmuun. Copy ei toimi, artikkelin otsikko tökkii, layout ei asetu. Solmu on useimmiten päässyt kiristymään niin tiukalle, ettei sitä saa lukuisista yrityksistä huolimatta itse auki. Ulkopuoliset silmät tai korvat tuovat mukaan näkökulman, jota ei osannut edes ajatella. Kilauta siis rohkeasti työkaverille ja lainaa kollegan aikaa edes muutamaksi minuutiksi! 

+1 Laita netti kiinni 

Kun työ vaatii keskittymistä, ota irtiotto häiriötekijöistä. Kenenkään ei käy hassusti, jos olet jonkin aikaa offline. Olemme vapalaisten kesken sopineet, että jos asia ei oikeasti voi odottaa, lähestymme toisiamme perinteisesti puhelinlankoja pitkin.

Blogin kirjoittaja, Vapan creative Oona Kansi, on kokeilun vapauttamana aikana opetellut tekemään amppeleita, harjoitellut käsilläseisontaa ja kuunnellut kolme äänikirjaa.