Eri ihmisille toimivat erilaiset työskentelytavat – siinä missä toinen viihtyy äänekkäässä avokonttorissa, kaipaa toinen täyttä hiljaisuutta. Myös Vapalle mahtuu paljon erilaisia itsensä johtajia. Tiimiälykkäässä hengessä keräsimme ihmisten vinkit yhteen ja jaamme ne nyt myös Vapan ulkopuolelle.

Tehokas itsensä johtaminen on varmasti nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan, ja me Vapalla olemme tarttuneet siihen myös isosti. Työelämätaitojen asiantuntija ja tiimiälyvalmentaja Emma Nikka kirjoitti edellisessä itsensä johtamista käsittelevässä blogipostauksessaan siitä, mistä koko termissä on oikeastaan kyse. Vapan johtava asiantuntija ja tiimiälyvalmentaja Satu Irisvik puolestaan piti vastikään kaikille avoimen etäluennon itsensä johtamisesta

Olemme keränneet vapalaisten parhaat vinkit itsensä johtamiseen myös sinun käyttöösi. Toivottavasti löydät itsellesi jonkin uuden keinon tehdä työsi entistä mukavammin ja tehokkaammin!

 1. 100% kuuntelu: Anna toiselle osapuolelle tila puhua keskeytyksettä. Älä mieti samalla muita asioita tai sitä, mitä haluat seuraavaksi sanoa. Keskity vain kuuntelemaan.
 2. Face to face -tapaamiset: Vaikka olemme tottuneet hoitamaan asioita ruutujen takaa, on tärkeä muistaa myös kasvokkaiset kohtaamiset. Etäpalaveritkin kannattaa siksi järjestää viedopalavereina. Rohkeasti vain kamera päälle!
 3. Keskustele, pyydä apua: Keskustele ja kommunikoi paljon. Itsensä johtaminen ei tarkoita sitä, että kaikesta pitää selvitä yksin. Älä siis jää yksin huolten kanssa. Pyri löytämään ratkaisuja sen sijaan, että jäisit vellomaan ongelmiin.
 4. Älä häiritse -tila: Laita puhelimesi Älä häiritse -tilaan. Voit muuttaa asetuksia siten, että vain puhelut sallitaan. Näin ei tule turhia ärsykkeitä jatkuvasti eri somekanavista.
 5. Noisli.com: Häiritseekö musiikin kuuntelu työntekoa mutta hiljaisuuskaan ei oikein toimi? Tämä sovellus mahdollistaa erilaiset taustaäänet, kuten sateen ropinan, tuulen huminan tai geneerisen kahvilaäänen.
 6. Sähköposti to do -listana: Pidä inboxissa vain työstössä olevat asiat. Lähetä itsellesi meiliin tehtävänä olevat asiat, ja siirrä ne luetuiksi sitä mukaan kun ne on hoidettu
 7. 10% sääntö: Anna itsellesi deadline 10% ennen varsinaista deadlinea. Näin jätät aikaa muuttujille ja hätätapauksille.
 8. Säläaika: Varaa viikolta isompi ajanjakso tai muutama pienempi “säläaika”. Näinä aikoina voit esimerkiksi tehdä hallinnollisia töitä, lukea alan uutisia, hakea uutta inspiraatiota tai suunnitella tulevia asioita.
 9. Pomodoro-tekniikka: Jaa työtehtävä osiin ja työskentele 25 minuutin osissa. Pidä osien välissä 5 minuutin tauko. Neljän “pomodoron” eli 25 minuutin jakson jälkeen pidä pidempi, noin 20 minuutin tauko.
 10. 75% seisten: Pyri tekemään 75% työpäiväsi töistä seisten. Istuminen jääköön palavereihin ja taksimatkoihin!
 11. Taukojumppa: YouTube on täynnä erilaisia videoita, jotka ohjeistavat hyvän taukojumpan, tsekkaa vaikka Jumppakissa! Tee yksin päivittäin, ja tiimin tai vaikka koko toimiston voimin ainakin viikottain.
 12. Sisusta ja siivoa työpiste: Pidä ympäristö sekä fyysinen työpöytä että sähköinen työpöytä siistinä. Kun et voi enää siivota, on tehtävä sitä, mitä ihmisen on tehtävä. Entä mistä pidät? Kasveista, villasukista? Hanki niitä!

Jäitkö kaipaamaan lisää vinkkejä? Tutustu itsensä johtamiseen ja poimi talteen lisää keinoja katsomalla Satu Irisvikin luento aiheesta.