Mitä vaatii toimialan, yrityksen tai ihmisen muutos? Vapan toinen perustaja Ilona Hiila kutsuu Vallankumouksia-podcastiinsa kuusi muutoksentekijää kertomaan tarinansa.

Ilona Hiila uskoo jatkuvaan muutokseen. Se on yksi Vapan kulmakivistä, joka määrittää tapoja toimia ja suhtautua työhön. Muutoksen tekeminen ei tietenkään rajoitu pelkästään markkinointialaan – siksi Vallankumouksia-podcastin vieraiksi saapuu niin lakiasiantuntija kuin toimittaja-bloggaajakin.

Uudistaminen on harvoin helppoa tai yksinkertaista. Joskus ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa, käy ilmi lähes kaikkien podcast-vieraiden kokemuksista. Jokaisen vierailijan tarina on omanlaisensa kertomus siitä, kuinka muutos laitetaan liikkeelle ja millaisia näkemyksiä matkan varrella kertyy.

Keräsimme podcastin tärkeimmät opetukset:

OPPI 1: Vaali luovaa hulluutta

”Uskallanko jättää tämän kaiken, mitä mulla on?” pohdiskeli työterveysyritys Heltin perustaja Timo Lappi kuumeisesti ennen heittäytymistään tuntemattomaan. Askel sovinnaisesta työstä disruptiiviseen, sittemmin työterveysalaa ravistelleeseen yritykseen tuntui kuitenkin ainoalta vaihtoehdolta. Eli: kun pähkähullulta tuntuva idea juurtuu ajatuksiin, anna intuition viedä.

OPPI 2: Muutos vaatii prosessin

”Täytyy muistaa sanallistaa kaikille se, mitä ollaan tekemässä”, toteaa muutosvalmentaja ja kirjailija Maaretta Tukiainen. Muutos on mahdollista vain silloin, kun koko organisaatiolle on selvää, mikä kohti ponnistellaan. Määritä, sanallista, visualisoi – muutos vaatii selkeitä tavoitteita ja yhteisen suunnan.

OPPI 3: Muista merkityksellisyys

Kuten kaikki tietävät, asettaa muuttuva maailma työelämälle uudenlaisia haasteita. Jotta muutosta voi ajaa eteenpäin, täytyy työstä löytää syvempi merkitys, joka sitouttaa ja ohjaa. Erilaiset työelämätaidot ja kyky johtaa itseään nousevat tärkeiksi elementeiksi.

Podcast-sarja koostuu seuraavien henkilöiden tarinoista:

Jakso 1: Timo Lappi / Heltti

Jakso 2: Julia Thurén / Juliaihminen-blogi

Jakso 3: Evon Söderlund / Huone Events

Jakso 4: Juha-Petteri Kukkonen / Kaslink

Jakso 5: Maaretta Tukiainen / Moodit

Jakso 6: Annaleena Hämäläinen / Hakola

Vallankumouksia-podcast on Soundcloudin lisäksi kuunneltavissa myös esimerkiksi Applen Podcasts-palvelussa.

Ilona Hiila on Vapan toinen perustaja ja tietokirjailija.