Kun maailman suosituin hakukone muuttaa algoritmejaan, kannattaa olla kuulolla. On epätodennäköistä, ettei se vaikuta jollain tavalla elämääsi.

Milloin viimeksi tarkistit verkkosivujesi laadun? Epäluotettavat linkit, kielioppivirheet ja pilkut väärissä paikoissa eivät toimi karkotteena vain sivuston vierailijoille, vaan myös Googlen hakukoneelle. Hakukoneoptimointi on myös sisällön kielelliseen laatuun panostamista.

Google uudistaa aika ajoin hakukoneensa algoritmeja. Vuonna 2012 käyttöön otettu Google Penguin eli suomalaisittain pingviini uudistuu tänä vuonna, ja siitä tulee osa Googlen pääalgoritmeja. Muutoksen seurauksena pingviinistä tulee ensimmäistä kertaa reaaliaikainen, eli huonolaatuiset sivustot jäävät aiempaa nopeammin Googlen haaviin. Vikkelää algoritmia on myös aiempaa vaikeampi manipuloida.

Pingviini, Panda ja Kolibri arvioivat verkkosivuja

Google hyödyntää monenlaisia algoritmeja järjestellessään sivustoja hakukoneeseen. Mitkä lienevät omien verkkosivujesi mahdollisuudet kilpailla miljardin muun verkkosivun kanssa?

Hakukone kiinnittää huomiota verkkosivujen laatuun ja niiden kävijämääriin. Jos algoritmit havaitsevat huonolaatuista sisältöä, se vaikuttaa verkkosivun sijoitukseen hakukoneessa. Hakukonetta miellyttävät selkeät, kieliopillisesti oikeat ja käyttäjäystävälliset sivustot. Googlen ärsyttäminen onnistuu esimerkiksi epäluotettavilla linkeillä ja heikosti valvotuilla keskustelufoorumeilla, joiden laatu kompastuu kielioppivirheisiin ja sekaviin lauserakenteisiin.

Jotkut ovat valmiita käyttämään kyseenalaisia keinoja päästäkseen huipulle. Spämmilinkit ovat tarkoitettu manipuloimaan hakukonetta, jotta verkkosivu pääsisi ylemmäs hakukoneen sijoituksessa. Algoritmit valvovat ja tarvittaessa rankaisevat verkkosivuja, jotka pyrkivät hakukoneen suosioon vilpillisillä keinoilla.

Googlen käyttämillä algoritmeilla on kaikilla oma työpisteensä. Panda on algoritmi, joka keskittyy nimenomaan verkosta löytyviin sisältöihin ja niiden laatuun. Kolibri tietää, mitä ihmiset haluavat löytää, ja pyrkii yhdistämään hakusanat parhaiten siihen sopivaan. Pingviini on nopea löytämään ja arvioimaan verkkosivuilla olevia hakukonetta spämmääviä linkkejä. Yhdessä ne muodostavat tehotiimin, joka arvioi verkkosivujesi olennaisuutta hakukonetta käyttäville.

Yksikin huonolaatuinen osa vaikuttaa koko verkkosivuun

Oman sisällön kriittinen tarkastelu on ainoa tapa bongata laatuvirheet. Jos joskus on hyvä aika käydä läpi yrityksen verkkosivut, niin nyt.

Googlen mukaan Penguin muuttuu siten, että aiempaa enemmän keskitytään yksittäisiin sivuihin koko nettisivun sijaan. Moni voi kompastua siihen, että on laiminlyönyt jonkun tietyn osan omasta nettisivustaan, jolloin koko sivusto joutuu kärsimään seuraukset. Sisällön pitää siis olla tasaisen laadukasta.

Luonnollisesti Googlen sääntöjen läpikäyminen on ensimmäinen askel laadun takaamiseksi. Sen lisäksi kannattaa miettiä, tuoko sisältö lisäarvoa sivuston käyttäjille.

Vielä on armonaikaa lukea omat verkkosivut ääneen ja tarttua ongelmakohtiin. Google pelaa omilla säännöillään, ja tässä pelissä kannattaa menestyä.

Kirjoittaja Roosa Savo on Vapan yrityssafarilainen, joka hämmästyi hakukonealgoritmien vaikutusvallasta.

Kuva: Eamonn Maguire / Unsplash.