Elokuvakerronnasta tuttu lähikuva on kokenut renessanssin sosiaalisen median myötä. Rajatun neliön sisään mahtuvat arjen kuohut ja avautumiset jokaisen päästessä esittämään oman henkilöelokuvansa pääosaa.

Lähikuva on yksi elokuvakerronnan voimakkaimmista keinoista. Elokuvateorioiden mukaan lähikuva luo tunteen intiimiydestä. Lähikuva vaikuttaa aivoihin ja tunteisiin samalla mekanismilla kuin jos olisimme kasvokkain jonkun kanssa.

Lähikuvan voimaa ei käy kiistäminen, onhan tunteiden näyttäminen kirjoittamista nopeampi keino kuljettaa tarinaa eteenpäin. Rajattu kasvokuva tuo ilmeet ja tunteet poikkeuksellisen lähelle katsojaa. Lähikuva tunteiden tulkkina palvelee myös ihmisten tirkistelynhalua päästäen katselijan lähes iholle.

Televisiosta tuttu

Television puolella lähikuva on viime vuosina kokenut omanlaisensa muodonmuutoksen tosi-tv:n kautta. Esimerkiksi Iholla ja Fitnesspäiväkirjat –sarjoissa päähenkilöt esiintyvät pitkälti itse kuvattujen videoiden kautta, jolloin kuvamuodoksi lähes pakosta valikoituu lähikuva.

Tosi-tv:n tarjoaman lähikuvan kautta näemme myös ihmisten arkiset kasvot, joissa näkyvät huonosti nukutut yöt, naurujen ja surujen tuomat juonteet, sekä muut epätäydellisyydet. Siis kaikki se, jonka maskeeraajan sivellin ja studion kirkkaat valot studio-olosuhteissa häivyttäisivät.

Lähikuvassa pääsemme näkemään kaikki pienet ilmeet ja eleet, jotka kertovat ihmisestä tuhansia tarinoita.

Entistä lähemmäksi toista

Snapchat palvelee perimmäisiä tarpeitamme. Voimme jakaa arkemme hetkiä ja kokea olevamme osana suurempaa sosiaalista piiriä. Snapchatissa olemme lähekkäin, käden mitan ja puhelimen päässä.

Sen sijaan, että hioisimme viimeiseen asti tilapäivityksiä tai ruokakuvia, voimme kuvata lyhyitä videoita, joissa arki saa näkyä, sillä vuorokauden kuluttua niistä ei tarvitse (ainakaan periaatteessa) enää välittää.

Hetkellisyys onkin varmasti sovelluksen yksi suurimmista viehätyksistä. Snapchat päästää meidät entistä lähemmäs muiden elämää. Kiinnostuksen kohteena eivät ole vain julkisuuden henkilöt, sillä esimerkiksi @eskomorko on kerännyt lyhyessä ajassa suuren seuraajakunnan arkisella huumorillaan ja, no, hilloviivoillaan.

Aidosti asioiden ja ilmiöiden taakse

Snapchat tarjoaa hienoja mahdollisuuksia myös yrityksille tuoda esiin inhimilliset ihmisen kasvot, tekijät ja taustat.

Esimerkkinä tästä on Verohallinto (@verohallinto), jonka snäpeissä verovirkailijat puhuvat verotusasioista selkokielellä. Lähikuvan edessä tuntuu, kuin kyseessä olisi henkilökohtainen virtuaalitapaaminen veroasiantuntijan kanssa. Samalla valtion virasto muuttaa imagoaan: se ei ole kasvoton, iso paha verokarhu, vaan paikka, jossa työskentelevät ihan tavalliset ihmiset.

Se, onko Snapchatin käyttö tämänkaltaisessa neuvonnassa tullut jäädäkseen, jää nähtäväksi. Asiakaspalvelutehtävien hoitaminen tulevaisuudessa Snapchatin kautta tuntuu ainakin ajatuksen tasolla kutkuttavalta.

Kirjoittaja Essi Nummi (@EssiNummi) on Vapa Median sisältömarkkinointitiimin harjoittelija ja mediatutkimuksen opiskelija, jonka viimeisin Snapchat-video sisälsi lähikuvaa avokadopastasta.

Kuva: Adam Przezdziek //Lisenssi CC BY 2.0